headerbanner
HUBUNGI 012-2516990 UNTUK MEMBELI EMAS/PERAK PUBLIC GOLD. SEKIRANYA ANDA DATANG SENDIRI KE MANA-MANA CAWANGAN PUBLIC GOLD, SILA BERITAHU KAKITANGAN BERTUGAS NO KOD DEALER SAYA PG015618 (JAMALUDDIN RAMLI) SEBAGAI INTRODUCER..TERIMAKASIH
 

ARTIKEL TERDAHULU
KLIK DI SINI

"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah Dinar dan Dirham (untuk digunakan)" HADIS RASULULLAH S.A.W RIWAYAT IMAM AHMAD IBNU HANBAL

"Penggunaan Dinar dan Dirham sebagai suatu usaha menegakkan sistem ekonomi yang lebih adil dan telus. Emas tidak sama dengan matawang kerana ia tidak boleh dimanipulasi di pasaran semasa" TUN DR MAHATHIR MOHAMMAD.

"To save your family buy gold, To help our nation keep gold, To follow your religion, use gold" DATO' LOUIS NG.

"
Kita perlu melihat dari segi pulangan. Kalau ada pelaburan yang memberi pulangan yang lebih tinggi (iaitu pelaburan emas) elok kita cari yang ini.....atau pun kita pelbagaikan pelaburan kita.." SARANAN ALLAHYARHAM DATO' SALLEH MAJID DALAM PROGRAM BIJAK WANG TV3

Laporan Pelaburan Emas Oleh BERNAMA


Pelaburan Emas Program Bijak Wang TV3

Public Gold Dalam Program
 AC Disini Astro


Laporan Khas Pelaburan Emas Dalam TV9
KELEBIHAN MENYIMPAN/PELABURAN EMAS DAN PERAK PUBLIC GOLD.
KENAPA ANDA PERLU MELABUR EMAS DAN PERAK DENGAN PUBLIC GOLD?


1. Harga dijual pada harga kilang

2.  Public Gold adalah satu-satunya syarikat emas tempatan setakat ini yang menjual emas yang mempunyai status antarabangsa London Bullion Market Association atau LBMA . Emas yang berstatus LBMA boleh diperlakukan di seluruh dunia dan dikecualikan dari bayaran tambahan GST sebanyak 6%.

3. Perbezaan % harga jual (PG Sell) dan harga beli (PG Buy) atau dipanggil "spread" sentiasa rendah dan kekal walaupun harga emas berbeza-beza setiap masa/hari.  Spread bagi goldbar/jongkong emas (emas 999.9) hanya serendah antara  4.5% hingga 8% mengikut berat/saiz (lagi berat/besar lagi kecil spread), Dinar 916 (22K) 10%, Dinar 999.9 (24K) antara 6.5% hingga 8% mengikut berat/saiz (lagi berat/besar lagi kecil spread), barang kemas D-serieas 16%, dan silverbar/jongkong perak antara 12% hingga 15% mengikut berat/saiz (lagi berat/besar lagi kecil spread).

4. Emas di pasaran akan mengenakan caj tambahan yang sangat tinggi kerana melibatkan kos workmanship, insuran, untung dan sewa kedai dan sebagainya. Walaubagaimana pun harga yang ditawarkan oleh Public Gold adalah pada harga kilang . Public Gold hanya mengenakan sedikit gold premiun (atau dahulunya dipanggil caj pengangkutan) yang amat rendah. 

5. Public Gold memberi jaminan belian semula (buy back guarantee) emas/perak keluarannya walau pun harga emas ketika itu tinggi atau rendah. Belum pernah Public Gold menolak untuk membeli semula emas / perak kerana takut rugi ketika pelabur meraih keuntungan.

6. Public Gold juga memberi jaminan belian semula dengan nilai spread / susut nilai yang sama walaupun jongkong emas cacat seperti tercalar, bengkok, terbuka seal/pembalutnya asalkan beratnya masih sama seperti asal. Tiada kos atau spread tambahan atau dikenakan. 

7. Bekalan emas dan perak sentiasa ada. Ini memudahkan pelabur membeli emas dan perak bila-bila masa kerana bekalan tidak pernah kehabisan stok samada ketika harga emas naik atau turun.

8. Disertakan dengan sijil ketulinan (Certificate Of Authenticity) bersama-sama emas / perak Public Gold.

Contoh : Jongkong Emas 100g (LBMA) dengan
 Sijil Ketulinan yang mempunyai nombor siri

LBMA 50g

9. Public Gold telah melepasi tapisan pemeriksaan Bank Negara Malaysia. Public Gold bukanlah syarikat pelaburan haram yang akan membahayakan para pelabur tetapi hanyalah merupakan syarikat jual beli emas.

10. Produk Public Gold mempunyai pelbagai kepelbagaian (variety) emas dan perak dari segi saiz dan bentuk. Ini membolehkan pelabur membuat pelaburan mengikut kesesuaian masing-masing. Kepelbagaian saiz boleh memberi kemudahan kepada pembeli/pelabur yang kurang mampu untuk membeli sedikit-sedikit seperti dinar atau goldbar sekecil 1 gram melalui Gold Accumulation Program (GAP). Ia juga memberi kemudahan supaya kita dapat menjual balik emas sekadar keperluan dan tidak perlu menjual emas yang berat dan saiznya  besar untuk sekiranya memerlukan sedikit sahaja duit.

LBMA 1Dinar  1 Dinar emas 999.9 (24k)  merupakan Dinar Emas Public Gold yang terkecil. Beratnya hanya 4.25 gram dan amat sesuai untuk pelaburan secara "sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit".

LBMA 1g Goldbar 1 gram (jongkong emas) 999.9 (24k) adalah goldbar yang terkecil. 11. Produk emas dan perak Public Gold mempunyai permintaan yang tinggi kerana sudah dikenali dan diyakini oleh peminat dan pelabur emas. Oleh itu ia mudah dijual kerana kebanyakan pembeli/pelabur emas sangat mementingkan kredibiliti sesuatu syarikat sebelum membelinya.

12. Pergerakan harga emas dan perak Public Gold adalah berdasarkan kepada pergerakan harga antarabangsa di www.kitco.com . Ini penting bagi pelabur untuk bergerak secara aktif kerana mereka mengharapkan harga emas akan naik juga apabila harga pasaran antarabangsa naik. Pergerakan harga Public Gold dikemaskini mengikut harga emas antarabangsa setiap 20 minit kecuali hari Sabtu dan Ahad (cuti). Pada hari Sabtu dan Ahad,pembeli masih boleh membeli mengikut harga yang dipaparkan.

13. Public Gold menawarkan pelabur menjadi dealer dengan pembelian sekurang-kurangnya RM30 ribu dalam satu resit. Tiada yuran dikenakan dan belian produk tersebut 100% milik anda. Jumlah sebanyak RM30 ribu tersebut  sangat rendah jika dibandingkan anda ingin berniaga emas/perak yang terpaksa menanggung kos membuka /menyewa kedai, gaji pekerja, insuran dan sebagainya. Lagi pun emas yang dibeli dengan jumlah tersebut boleh dijual semula sekiranya anda memerlukan kembali wang. Yang menariknya, setelah menjadi dealer, anda diberi komisyen setiap kali anda membeli dan menjual emas/perak kepada Public Gold tidak kira berapa amaun belian anda.

14. Produk Public Gold boleh ditempah secara online selama 24 jam sehari dan 365 hari setahun dan tidak tertakluk kepada waktu perniagaan/pejabat seperti bank atau kedai emas. Sekiranya anda bukan dealer sah Public Gold, anda bolehlah menghubungi saya untuk membeli emas secara "lock" harga melalui sistem online atau datang ke mana-mana cawangan Public Gold dengan memberitahu no kod dealer saya (PG018615 -Jamaluddin) sebagai introducer. Klik butang "Cara Beli" di atas untuk mengetahui lebih lanjut.

15. Emas yang ditempah boleh diambil di cawangan Public Gold berhampiran. dengan anda. Public Gold mempunyai 18 cawangan di seluruh negara. Lihat cawangan Public Gold di sini

16. Produk Public Gold boleh dibeli secara ansuran yang dipanggil EPP (Easy Payment Purchase). Pembelian boleh dibuat dengan ansuran selama 4 bulan tanpa faedah, cuma anda dikenakan caj perkhidmatan simpanan emas yang rendah kerana emas yang ditempah disimpan oleh Public Gold sehingga anda membuat ansuran terakhir.

17. Rekabentuk (design) produk Public Gold sangat  cantik dan sangat sesuai untuk dijadikan aset/koleksi peribadi serta hadiah kepada sahabat dan orang tersayang. Tidak kurang juga ia sangat sesuai dijadikan hantaran perkahwinan.

18. Semua produk emas (barang kemas, goldbar, goldcoin dan dinar) diterima oleh Ar Rahnu. Bagi emas yang berstatus LBMA, anda oleh memajak di Ar Rahnu Pos Malaysia tanpa membuka pembalut (seal).

UNTUK MEMBELI EMAS/PERAK KLIK DI SINI
ATAU HUBUNGI 012-2516990

Artikel lain yang berkaitan...
ARTIKEL TERDAHULU KLIK DI SINI


 .

Authorised Public Gold Dealer
JAMAL (Kod PG015618)
TEL : 012-2516990
emas_anda@yahoo.comBilangan Pengunjung


Sijil Pengiktirafan
Malaysia Book Of Record


SjilMsiaBookOfRecord

Kelebihan Menyimpan Emas

1. Menyimpan emas dan perak adalah sunnah Nabi sejak 1400 tahun dahulu.

2. Sifat semulajadi manusia menyukai emas

3. Pelaburan terbaik kerana harganya semakin naik

4. Penyimpan nilai terbaik dan kalis inflasi dimana emas juga disimpan oleh bank-bank pusat kebanyakan negara bagi memelihara nilai matawang

5. Mudah dicairkan/dijual bila memerlukan wang

6. Jual beli yang mudah tidak perlu pihak ketiga

7. Halal dengan akad jual beli  mengikut Islam

8. Pelaburan selamat tanpa perlu menyerahkan emas kepada pihak lain. Kalau emas banyak simpan dalam peti simpanan selamat

9. Aset yang boleh diwarisi tanpa perlu dokumen, prosedur mahkamah dan campurtangan pihak ketiga

10. Boleh dipakai, disentuh, dipegang dan dilihat .

11. Logam yang berharga, menarik dan cantik untuk perhiasan dan pelaburan

12. Senang dibawa ke mana-mana dengan pelbagai variety saiz yang sesuai

13.  Boleh diniagakan tanpa campurtangan pihak ketiga

14. Sebagai salah satu cara menyimpan wang dari membazir membeli barangan yang kurang berfaedah

15. Permintaan yang semakin tinggi kerana banyak negara menyimpan emas untuk mengelak kekangan matawang dollar

16. Tiada cukai dikenakan kecuali zakat emas bagi orang Islam. Mengeluarkan zakat adalah tanda bersyukur dan Allah akan menambah rezeki orang bersyukur akan nikmatNya

17. Boleh jadi permulaan suatu bisnes untuk keluarga menyimpan emas untuk diniagakan

18. Membeli emas di dalam negeri membantu aliran matawang di dalamnegeri berbanding membeli barangan import

19. Membeli emas bagi wanita bukan sahaja untuk dipakai tetapi juga membantu keluarga apabila keadaan memerlukan

20. Emas sebagai aset simpanan sebagai persediaan menghadapi keadaan ekonomi, politik yang tidak stabil

21.  Emas boleh dijadikan hadiah untuk sahabat dan orang tersayang

22. Aset fizikal yang tidak boleh dibekukan walaupun diistiharkan bankrup

23. Kejatuhan nilai dollar (USD) yang mungkin menyebabkan inflasi yang besar

24. Menggantikan nilai matawang kertas (wang fiat) yang semakin susut nilainya ditelan masa sedangkan emas kalis inflasi.

25. Boleh dipajak di ArRahnu dengan kadar upah simpan yang rendah pada bila-bila masa apabila memerlukan pinjaman wang dari bank

26. Emas tidak boleh dimanipulasikan dan tidak boleh ditiru

27.  Emas tidak dicipta dan dikawal oleh kerajaan sedangkan wang fiat dicipta dan dikawal oleh kerajaan

28.  Boleh dijadikan hantaran kepada mereka yang mendirikan rumahtangga. M.Nasir memberikan hantaran Dinar emas semasa berkahwin dengan Marlia  Musa.

29. Dikatakan kerajaan China menasihatkan rakyatnya menyimpan 5% dari kekayaan mereka dengan membeli emas.

30. Emas pada asalnya adalah matawang